Back

Ποιά γλώσσα προγραμματισμού να μάθω?

Ο προγραμματισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του παρόντος και του μέλλοντος. Είτε έχεις αποφασίσει να γίνει προγραμματιστής είναι θέλεις να ασχοληθείς με ένα πλήθος άλλων ειδικοτήτων σίγουρα θα σου χρειαστεί, θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη, θα σου λύσει τα χέρια και θα σου μάθει να σκέφτεσαι με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο. 

Αν λοιπόν πήρες την απόφαση να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον χώρο, σίγουρα θα αναρωτιέσαι με ποιά γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσεις ή ακόμα καλύτερα αν έχεις λίγη εμπειρία, ποιά γλώσσα να προσθέσεις στο χαρτοφυλάκιο των δεξιοτήτων σου.

Κάναμε λοιπόν την έρευνα μας και σου παρουσιάζουμε τις γλώσσες που περιλαμβάνονται στις περισσότερες αντίστοιχες λίστες για το 2022.

  1. Python
    Η Python είναι η γλώσσα που προτείνεται από τους περισσότερους ειδικούς του χώρου, τόσο για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο, όσο και για κάποιον πιο έμπειρο. Με χρήση τόσο για προγράμματα υπολογιστή όσο και για cloud εφαρμογές αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές. Είναι επίσης μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες, μαζί με την R, στο κομμάτι των data analytics που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
  2. Java
    Η Java είναι μία γλώσσα που θα βρεις σε κάθε λίστα με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες. Θεωρείται μία σχετικά εύκολη αντικειμενοστραφής γλώσσα με πολλές εφαρμογές τόσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο(υπηρεσίες πληρωμών, χρηματιστήριο κτλ) όσο και σε άλλες χρήσεις. Συστήνεται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ήδη κάποιες γνώσεις και όχι σε αρχάριους. Έχει το προνόμιο να μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα με την ίδια ευκολία και χωρίς αλλαγές. Θα βρεις κομμάτια της στο backend των μεγαλύτερων site και εφαρμογών στον κόσμο.
  3. Javascript
    Η Javascript είναι ίσως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον κόσμο. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές ενώ σε συνδυασμό με την css και την html είναι απαραίτητη αν θέλεις να γίνεις ένας  πολύ καλός web developer. Μπορείς να την ξεκινήσεις ακόμα και ως αρχάριος, ενώ υπάρχουν στο διαδίκτυο πάρα πολλές πηγές για να σε βοηθήσουν να λύσεις τις απορίες σου καθώς θα μαθαίνεις.
  4. SQL
    Η SQL είναι η γλώσσα που πρέπει να μάθεις αν θέλεις να ασχοληθείς με βάσεις δεδομένων. Θεωρείται η τρίτη πιο διαδεδομένη γλώσσα. Με την SQL δεν θα γράψεις κάποιο αυτοτελές πρόγραμμα αλλά θα την χρησιμοποιήσεις για να εξάγεις και να διαχειριστείς δεδομένα από έναν server και από πολλές databases κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους.
  5. PHP
    Η PHP είναι μία γλώσσα που χρησιμοποιείται κυρίως από web developers καθώς θεωρείται ότι περίπου το 80% των site περιλαμβάνει κομμάτια κώδικα σε αυτή τη γλώσσα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη εφαρμογών σε server. Η ταχεία ανάπτυξη της Python και της JavaScript έχει μειώσει τη δημοφιλία της αλλά παραμένει μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες.
  6. GO
    Η GO είναι η έκπληξη της λίστας μας καθώς είναι μία γλώσσα που ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ αλλά κερδίζει συνεχώς δημοφιλία και μάλιστα ιδιαίτερα γρήγορα. Δημιουργήθηκε από την Google το 2007 και χρησιμοποιείται τόσο για εφαρμογές που βασίζονται στη χρήση δικτύου, θεωρείται πολύ καλή για διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και έχει ως θετικό την πολύ καλή εκτέλεση πολλών ταυτόχρονων λειτουργιών. Για να μάθει κάποιος Go, καλό είναι να γνωρίζει ήδη μία άλλη γλώσσα προγραμματισμού αλλιώς μπορεί να συναντήσει δυσκολίες. 
  7. C#
    Επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε την C# ή αλλιώς C Sharp στον κατάλογό μας από την οικογένεια της γλώσσας C, ως πιο σύγχρονη και μοντέρνα. Θεωρείται μετεξέλιξη της C++. Χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάπτυξη παιχνιδιών, εφαρμογών για κινητά και όχι μόνο. Ως παλαιότερη γλώσσα από άλλες της λίστας, διαθέτει το θετικό ότι θα βρεις εύκολα πληθώρα βοήθειας στο διαδίκτυο, ενώ θεωρείται ότι θα συνεχίσει να μας είναι χρήσιμη για πολλά χρόνια ακόμα.

Αν οι παραπάνω δεν σε καλύπτουν θα μπορούσες εναλλακτικά να εξετάσεις την C, την C++, τη NoSQL, τις CSS και HTML(για web development) ή την «θεωρητικά εύκολη» Ruby που ακολουθούν σε δημοφιλία από εργοδότες και ειδικούς.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της γλώσσας εξαρτάται τόσο από το αντικείμενο με το οποίο σκοπεύεις να ασχοληθείς, όσο και από το επίπεδο των γνώσεων που ήδη έχεις.

Οπότε κάνε την έρευνά σου και ξεκίνα μία ακόμα περιπέτεια μάθησης!

Αν είσαι προγραμματιστής και έχει να προτείνεις κάτι διαφορετικό, περιμένουμε την άποψή σου!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: